Rapport Brunnsanbataljen 2014

Trots regn och en ganska kylig kväll hade 49 glada kanotister samlats för att köra årets första deltävling i Stockholmscupen, Brunnsanbataljen. Det blåste en svag NO vind på Brunnsviken så detta var upplagt för ett riktigt "plattvattenrace". Av alla kajaker var ca 2/3 racer-/motionskajaker och 1/3 surfskis dvs fler surfskis för varje år som går :-).
Jag hade bestämt med Albert P att han skulle låna en surfski Mazu Pro Eite i Marathon-utförande och köra loppet i den. Jag själv hade med mig en likadan fast några kilon tyngre i Sport-utförande.

Var i förra veckan och testade distansen (6,7 km *) och paddlade den på ca 36 minuter. En snittfart på drygt 11 km/h. Hade kollat upp segertiden från fg år som var ca 29 minuter och en snittfart på 13-14 km/h (imponerande). Beaktat min kapacitet var jag nu helt inställd på att hamna i den bakre gruppen. 6,7 km *) är en förhållandevis kort sträcka där det gäller att ligga på nästan max hela tiden. Viktigt att även få en bra start.
Jag i en Mazu Pro Elite Sport några minuter före start
Hur gick det då?
Innan start samlades alla kring startlinjen. Inte helt lätt för mig att ligga stilla flera minuter i Mazu Pro Eliten. Jag behärskar den nu riktigt bra att paddla på lugnt vatten och lite vågor men att ligga stilla en längre tid är "tricky".
Jag låg i det bakre ledet då starten gick och det utbröt ett mindre inferno av vågor framför mig då alla kanoter accelererade igång samtidigt. Jag hade fullt upp att hålla mig på rätt köl och fick en katastrofalt dålig start. Albert stack iväg som ett skott tillsammans med bröderna Friman i sina racers. Kändes bra att ha en Mazu i det främre ledet så kunde jag köra på med mitt lopp i kön :-)
När täten hade kommit iväg var det bara att försöka hitta ett bra tempo och försöka få igång tekniken. Hade bröderna Bergstrand inom synhåll. Följde nu den västra sidan av Brunnsviken norrut upp till rundningen som är ca halvvägs. Hade nu kommit ikapp Jakob och en motionskajak och fortsatte nu hemåt efter den östra sidan. Segade mig om motionskajaken men när Jakob märkte att jag var på väg förbi svarade han med ett ryck och den ställningen höll sig ända in i mål. Bra jobbat "Team Bergstrand".
Målgången
Albert hade legat ihop med bröderna Friman och dragit i stort sett hela tiden. Då detta var första gången han på riktigt paddlade Mazu'n var han lite osäker på hur den skulle svara då det drog ihop sig till spurt. Men Albert lyckades hålla undan och kom in som etta. Bra jobbat! När resultatlistan är klar kommer en liten analys av den :-)
Prispallen
Efteråt blev det dusch och BKK bjöd på korv och fika. Tack för ett trevligt arrangemang, och kul med så stor uppslutning med spridda åldrar och olika nivåer av paddlare. Från 11 - 70 år, glada motionärer och svensk surfski- och kanotelit. Det bådar gott inför framtiden!

*) När jag körde mitt testlopp på Brunnsan förra beckan körde jag 6,7 km på drygt 36 minuter enl min GPS. Nu visar det sig att banan på loppet i går var något kortare ca 6,2  km enligt fler GPS'er.