Rapport Djurgårdsloppet i kanot 2020

Lördagen den 30/5 kördes den årligt återkommande paddeltävlingen Djurgårdsloppet, 9 km runt Djurgården.


Tävling är en riktig klassiker och ingår som deltävling i Stockholmscupen i kanot.Start och mål är vid FKI (Föreningen Kanotidrott) vilka har sin anläggning på Måsholmen vid inloppet till Djurgårdskanalen.


Denna dag var det fyra Mazu surfski på startlinjen:

Rick Johansson i sin Mazu Pro Elite 620 (B43,0 L620)


Nils Svensson i Mazu Pro Elite 600 (B43,5 L600)


Pontus Wallin i Mazu 45 (B45,0 L610)


Jag i Mazu 45 (B45,0 L610)


Starten är alltid intensiv i alla konotrace då det gäller att komma loss från fältet och försöka att hitta en bra rygg/våg att hänga efter.Rick och några till stack iväg i täten, Nils något efter och jag och Pontus i mitten av fältet.Jag har kört detta race tre gånger tidigare men årets upplaga var ovanligt lugnt beträffande tung båttrafik och vind så tempot i mittengruppen, där jag och sex andra befann oss låg stadigt en bit över 11 km/h.

En Djurgårdsfärja som lade till vid Gröna Lund stoppade upp mittengruppen men efter ett ryck tappade jag kontakten och låg retligt 10-20 m bakom utan att få riktig kontakt, hela vägen in i mål.


I täten utspelades en hårt strid mellan Rick och Martin. Rick låg och drog i täten merparten av sträckan då han ville "persa" med en snittfart över 13 km/h.


Sista biten lyckades Martin positionera sig närmast land och fick "innerkurva" och lyckades vinna tävlingen 1 sekund före Rick. Bägge på "omänskligt" bra tider för att vara "motionärer". Martin 40:36, Rick 40:37 med snittfart ca 13,2 km/h. Imponerande prestationer!Nils kom in på en utmärkt 6:e plats med snittfart 11,7 km/h. Pontus 10:a, jag 11:a bägge med snittfart 11,2 km/h. Totalt 20 startande.


Efteråt bjöd FKI på trevligt "häng" med korv och bröd, kaffe och kakor😊 Tack för det!"Team sportkajaker/Mazu" var mycket nöjda med dagens resultat och en trevlig tävling😊