Djurgården runt 2014

Då var det dags för den 2:a deltävlingen i Stockholmscupen, Djurgården runt (eller Djurgårdsloppet som tävlingen egentligen heter). En klassisk paddeltävling på 9 km runt Djurgården, med start vid arrangörsklubben FKI på Måsholmen.Team Mazu bestod denna kväll av undertecknad, Erik O, Albert P och Fredrik F, alla paddlande Mazu's vassa surfski Mazu Pro Elite.

Erik och Fredrik sista mecket

I Brunnsanbataljen vann Albert och Fredrik kom trea (här kan du läsa en rapport från det loppet). Frågan var hur grabbarna skulle lyckas denna gång nu med många starka paddlare på startlinjen. Mina egna ambitioner var att försöka komma upp några placeringar och hålla en högre snittfart än i Brunnsan :-)


Fredrik närmast och jag i gul tröja

I detta lopp var det klar övervikt av surfskis på startlinjen, av de totalt 30 herrarna och 7 damerna är det min bedömning att drygt 3/4 paddlade surfski. Kul utveckling.Starten har gått, notera Team Mazu paddlarnas spridning i fältet, jag längst till höger har fortfarande knappt startat medan Albert längst till vänster redan tagit täten 100 meter längre fram. Fredrik fick ingen perfekt start långt ner till höger.

Jag är lite osäker vilken startmetod som är bäst för mig? Tar jag det lugnt och försöker hitta mitt eget tempo kommer jag hopplöst efter och har inte en chans att komma ikapp. Paddlar jag som en galning de första minuterna tar jag helt slut efter ett tag och har svårt att komma tillbaka in i en bra rytm. Lösningen heter nog mer intervallträning :-)

Täten halvvägs in i Djurgårdskanalen

Första kilometern var det lite stökigt vatten, jag började sakta men säkert komma in i min rytm och låg ett par hundra meter bakom tätgruppen på 20 paddlare som nu började bli riktigt utspridd. Paddlade på fortfarande med riktigt hög puls. Låg tillsammans med tre andra surfskipaddlare, kom ut på Stockholmsström och fick några riktigt fina svallvågor i sidan, bla. från en "brandbåt" (stridsbåt 90). Tänkte att jag skulle kunna ta in lite på gruppen framför. Kom lite närmare ett tag men kände att det var svårt att öka då jag redan låg och snittade på ca 11 km/h. En av killarna som jag paddlat ihop med tippade strax innan Beckholmen, därefter såg jag inte mer av honom. Passerade Gröna Lund och fortsatte in i Djurgårdskanalen.


Albert fortsatte att trumma på i ensam ledning, jagad av en grupp på 2-3 paddlare 15-20 sekunder efter.Fredrik låg i nästa grupp bakom, ca minuten efter Albert.En bit längre ner i fältet låg jag ganska ensam :-)Erik i action i Djurgårdskanalen, också rätt ensam.


  Segraren Albert på väg in i mål i ensamt majestät :-)
Segertiden blev 40 min 37 sekunder och en snittfart över 9 km på 13,3 km/h, riktigt bra.
Tvåa Paul Rosenqvist, trea Magnus Bergsten. Bästa dam Hanna Höj 54 min 32 sek, tvåa Agneta Bergman F, trea Karin Sjöberg.

Hur gick det för oss övriga i Team Mazu? Fredrik kämpade sig in på en hedervärd 5:e plats 1:31 efter segraren. 

Jag själv kom 21:a (av 30 herrar) på 48:59 och en snittfart på 11,0 km/h och 8:22 efter segraren. Brunnsanbataljen (6,2 km) 29/4 kom jag 26:a av 36 herrar och en snittfart på 11,1. Inte helt nöjd men det är bara att konstatera att jag är inte bättre :-( Det är bara att träna på :-)

Erik kämpade sig i mål ett par minuter efter mig, bra jobbat med tanke på att det inte blivit så mycket paddelträning den senaste tiden. Tippade dessutom i svallvågorna efter brandbåten.

Albert, Erik och Fredrik efter genomfört uppdrag och en varm dusch
Vill du läsa hela resultatlistan kan du klicka här.

Vill du läsa mer om surfskin Mazu Pro Elite kan du klicka här.