Strängnäs Kanotmaraton 2013

Jag och paddelkompisen Erik har tränat lite surfski och långdistanspaddling under hösten och anmälde oss med kort varsel till Strängnäs Kanotmaraton (SKM). SKM är ett klart avspänt kanotlopp som helt ideellt arrangeras av paret Johan och Louise Wild. Härligt att det finns eldsjälar som verkligen brinner för paddling och vill inspirera andra. Tack för det!
Jag och Erik före målgång

Loppet har start och mål vid ångbåtsbryggan i centrala Strängnäs och går motsols 44 km runt Tosterön, Aspön och Marsön. Kul att paddla i Mälaren som omväxling. De flesta som är med paddlar havskajak men det fanns även några surfski och vassa motionskajaker på startlinjen. Lördagen den 19/10 började med att väckarklockan ringde kl 05.00. Prognosen var sol, svag västlig vind och -1 kl 08.00. Efter avlastning och skepparmöte gick starten kl 08.38 och 65 glada kanotister gav sig iväg. Erik och jag var utrustade med varsin surfski och lätta vingpaddlar (Knysna LD). Vi hade bestämt att vi skulle köra tillsammans och siktade på att hålla en snittfart på ca 9 km/h inkl pauser. Efter start stack fjolårets 2:a Lasse Heintz (i sin VKV Anita) och Per Fredin (i sin Reval Extreme) iväg. Vi tog i rätt bra de första kilometrarna och efter två navigationsmissar av ledarduon låg vi plötsligt i topp (tackar min Garmin GPS för det, vilken vi hade nytta av stor del av loppet). Efter ca 15 km vid tunnelröret vid Oknöbadet tog vi första ”matstoppet” i kajakerna. Då anslöt även Johannes Hietala (i sin Nelo Inuk). Nu var vi fem i topp som körde i samlad grupp. 
Två glada segrare
Förutom att Erik fastnade med rodret i ett fisknät tuffade det på riktigt bra i motvinden upp till den nordligaste punkten av banan. Straxt efter Hjulstabron ”klev” Per av då han fått ont i axeln. Här åkte även Lasse in för en ”bensträckare”. Kvar var jag, Erik och Johannes. Efter ett tag sackade Johannes, jag och Erik fortsatte att mala på i hyfsat tempo. När vi paddlat ett tag själva insåg vi att vi skulle komma in som 1:a och 2:a och bestämde att gå över mållinjen samtidigt och dela segern :-) Vi gick i mål på drygt 4:46 med en snittfart 9,3 km/h inkl pauser (vi var aldrig i land någon gång) men stannade av 2-3 ggr och åt en banan och macka. Hade bunkrat upp med 4 l sportdryck men drack endast upp 2,3 l av dessa.
Banan, man kör motsols
Detta var ett mycket avspänt och trevligt arrangemang och för en gång skull under ett lopp tog jag det ändå ganska lugnt och passade på att njuta av det fina höstvädret. Pulsmätaren visade på en snittpuls på 70%* av max, kaloriförbränning 2.950 och en återhämtningstid på 71 timmar :-)
För den som vill komma ut på hösten och paddla lite långdistans, antingen som en utmanande utflykt eller race mot sig själv eller andra, kan jag klart rekommendera Strängnäs Kanotmaraton. Här kan du läsa mer: http://www.strangnaskanotmaraton.se/index.php

(* skall jämföras med 83% jag hade då jag sprang maraton senast)