Rapport från surfskitävlingen Seamasters 2013

Mina förberedelser
För år 2013 hade jag satt upp två lopp som jag övervägde att vara med på, det ena var multisporttävlingen Åre Extreme Challenge (HÅEC, här kan du läsa mer om hur det gick) och det andra var Seamasters. Seamasters är en surfskitävling på 25 km som går mellan Arkösund över Bråviken till Oxelösund. Jag var länge tveksam till om det skulle bli någon start i Seamasters då förberedelserna inför Åre Extreme Challenge hade gjort att det inte blivit så mycket paddlande då mycket tid gått till löpning och cykel. Dessutom är det en viss skillnad att paddla runt på Stora Värtan och runt Lidingö, där jag normalt håller till, jämfört med att paddla i vågor på öppet vatten.
På bilresan hem från Åre satt jag och funderade på nästa utmaning och började då tänka på Seamasters. Jag har aldrig tidigare deltagit i någon surfskitävling och skulle jag ställa upp där borde jag träna paddling på öppet vatten åtminstone några gånger innan start :-). Sagt och gjort, var ute en runda med Jacob Nordström runt Landsort, med Erik Oldén en tur utanför Årsta Havsbad, en tur Nynäshamn – Årsta Havsbad och två riktigt bra DW pass utanför Torö. Började känna mig någorlunda säker i grov sjö och en vecka före start skickade jag in min anmälan :-).

Mitt lopp
Då jag kände att jag var hyfsat stark att paddla 25 km och dessutom nu tränat några gånger i vågor kände jag mig "ganska" lugn inför uppgiften. Hade tittat lite på föregående års resultat och satte upp målsättningen att paddla på ca 2 tim 20 minuter. Vinnaren brukar paddla på ca 1 tim 45 min.
Jag, kompisen Erik och fru Kersti lämnade Danderyd med bil 07.00 på tävlingsdagen och satte fart ner mot Arkösund. 


Vi kom dit ungefär samtidigt som resten av paddlarna som åkt buss från Oxelösund. Träffade flera kunder och paddelkompisar. Kul att se så många entusiastiska surfskipaddlare samlade. Efter ett försenat ”skepparmöte” blev det rätt stressigt att hinna ut till starten i tid. 
Min plan var att lägga mig i mitten av fältet och snabbt hitta mitt eget tempo, om möjligt hänga på någon eller några paddlare som höll samma tempo. Väderutsikterna var inte de bästa: Ost alt Nordost 4-7 m/s. Beaktat att banan först går i ostlig riktning några km och sedan vänder upp mot nordost så var prognosen den sämsta tänkbara. Vi ville ha DW inte HW (head wind) :-)
Starten

Inne vid starten var det nästan vindstilla och jag kände att detta kommer bli en lugn resa över Bråviken. När vi paddlat några km mot vinden tilltog den mer och mer. Efter ett tag friskade det i riktigt bra och vågorna blev större och större. Att de dessutom kom från två olika håll gjorde inte saken bättre och det började bli riktigt problematiskt med paddeltekniken då fokus till stor del var att parera vågorna och att inte tippa. Hade satt min paddel på 215 cm vilket kändes lite för långt i denna sjö. Bestämde mig för inte ”mecka” med någonting utan koncentrera mig på att få igång en avslappnad paddling trots att rätt stora vågor dundrade in från sidan. Det var rätt frestande många gånger att stanna av paddlingen och ta stödtag, men då blev det helt tvärstopp. Beslutade mig för att korta ner tagen, öka frekvensen och hålla igång paddlingen hela tiden, vilket visade sig vara helt rätt taktik. Tätklungan av racet hade dragit iväg, de som jag paddlat ihop med första 5 km hade jag nu dragit ifrån. Straxt efter Waypoint 2 passerade jag Leif Davidsson, vilket var inspirerande. Sjögången lugnade nu ner sig mer och mer. Vind och vågor kom nu lite mer snett framifrån så det började gå att koncentrera sig på paddeltekniken. Sista halvan av loppet paddlade jag om ytterligare 3-4 medtävlare men var merparten av tiden helt ensam. Nu gällde det att ta ett bra landmärke i Oxelösund mot målet. Hade lagt in rutten på min GPS och den fungerade perfekt. När det var ca 1 km kvar dök det helt oväntat upp 4 kanotister som hållit en betydligt mer västligt kurs än jag gjort. Jag ökade takten något och försökte spurta om några av dem.

Hur gick det?
Kom aldrig riktigt ifatt gruppen framför mig, kom in: 5 sek efter Joel Eriksson, 20 sek efter Maciek Chwieros, 55 sek efter Erik Wildenstam, 60 sek efter Johannes Hukkanen och total 31:a av 52 startande i herrklassen. 
Min målgång

Min tid på 2:38,40 var betydligt sämre än målsättningen. Beaktat att tiden för segraren (2:03,10) var en dryg kvart långsammare än föregående år pga. den ofördelaktiga vindriktningen så var det ändå ganska ok. Är inte helt nöjd :-( Kan tyvärr inte skylla alltför mycket på min ”höga” ålder då segraren i loppet, Oscar Chalupsky, bara är drygt 5 år yngre än vad jag är. Så det är bara att sätta igång och träna :-)
Segrarna i herr och damklassen

Jag kommer tillbaka nästa år med ambitionen att förbättra mig både gällande placering och tid :-)