Säsongen är inte över för paddling surfski

Lite bilder från dagens tur i fantastiskt vinterväder


Snart är det igenfruset vid min iläggningsbrygga DSK


Har man bara rätt utrustning så är det inga problem alls att paddla så här års. Har en torrdräkt Ursuit MPS under vanliga träningskläder.



Iskanten går på Stora Värtan i höjd med Bastuholmen Väst-Öst

Paddlade idag surfskin Mazu Fitness (580 x 48) perfekt kompromiss mellan stabilitet och fart


Surfski är en säker farkost att paddla så här års. Skulle du tippa är det bara att kravla upp igen och paddla på. Det vatten som kommit in i sittbrunnen rinner snabbt ut via självlänsen.


Dagens paddel var en Knysna Swing 4Max



Hemma igen efter ett riktigt bra träningspass och en skön tur i det fina vädret


                                                                   www.sportkajaker.se

Hemma igen - torrdräkt på

Efter att ha varit på sydligare breddgrader några veckor är det bara att gilla läget här hemma med 2 - 3 grader både i luften och vattnet. Det fungerar bra bara man har rätt klädsel, en smidig torrdräkt tex. Var ute och paddlade ett pass i går och fick glädja mig åt en vacker solnedgång, solen går nu ner kl 14.47 i Stockholm :-(


Nedan lite bilder från vår resa som startade på Lanzarote, Arrecife, där jag paddlade några dagar med den lokala klubben som köpt in ett antal Mazu surfskis.


Vi startade i en liten lagun för att sedan komma ut på havet. Där ute är det alltid vågor och man känner kraften i sjön, vilket är respektingivande men samtidigt häftigt. Fick uppleva några riktigt bra pass.


Efter paddlingen gav vi oss ut på en liten tur runt både Lanzarote och Fuerteventura vilken bestod av vandring ca 10 - 25 km / dag. Hade allt bagage i våra 35 l ryggsäckar som vi tog som handbagage på flyget.


Bodde 1-2 nätter på varje plats och hoppade på en buss ibland om avstånden blev för stora mellan boendena, vilka vi bokade fortlöpande på internet (tex booking.com).


Både Lanzarote och Fuerteventura är öar som det är lätt att ta sig fram på då de är relativt platta. Många som sportar med cykel, surfing, windsurfing, kite etc.


Fuerteventura har mäktiga stränder i syd.


Mycket trevligt sätt att resa om man vill ha en aktiv semester.

Specialpris på torrdräkten Ursuit MPS

Marknadens bästa torrdräkt för dig som är aktiv. Passar perfekt för paddling, surfski, långfärdsskridsko, jollesegling mm.


Mer information hittar du på www.sportkajaker.se

Video - Surfski downwind Mazu Fitness

Det har blåst hårt de senaste dagarna. Var ute en sväng med surfskin Mazu Fitness och GoPro kameran monterad på fördäck. Det resulterade bl.a. i en liten video. Håll till godo :-)








Madeira Ocean Race surfski Del 2.

På fredagen var det dags för ett prerace 8 km, 7-8 m/s och 2-2,5 meters vågor. Tog det lugnt och koncentrerade mig på att surfsa så mycket det gick. Sjön var rätt stökig och kom man för nära land blev det riktigt elak spegelsjö.


På kvällen var det samkväm och gemensam båttur, trevligt.

Så var det lördag och dags för huvudtävlingen 28 km. Det låg ett väderomslag i luften så vinden varierade i både riktning och styrka. Bussfärd till starten västerut till den lilla fiskebyn Calheta.


Det var flygande strandstart och därefter ut genom ett rätt trångt hamninlopp. Laddade med 2 liter dricka, förberedde leg leash och paddel.


Målsättningen med loppet var att genomföra det. Hade inga ambitioner alls gällande placering. Planerade att ta det lugnt i starten, men det blev lite väl lugnt.Gjorde min genom tiderna sämsta start, allt strulade och jag fick även för mig att jag ställt in vinkeln på paddeln åt fel håll, vilket jag inte hade, men meckade med det tills jag slutligen kom iväg sista av alla och ca 1,5 minut efter täten, klantigt :-(


Utloppet ut hamnen blev rätt dramatiskt med tunga dyningar som dundrade in.


30 startande vara hälften med pallplaceringar från VM och EM inom surfski, sprint och maraton.


Sjön idag var ännu tuffare än det var vid fredagens prerace trots att det var mindre vind. Vinden varierade i styrka och riktning. Dyningarna var dryga 2 meter och extremt snabba och var svåra att fånga. Vindvågorna kom från ett annat håll och spegelvågor från land från ett tredje hål. Otroligt krävande teknisk paddling. Genom att det inte var någon konstant medvind fick jag inte mycket hjälp av den utan det blev hård paddling med lite surf och full fokus att hålla balansen. I vissa partier var det som att paddla i ett inferno av vågor från alla håll och det var riktigt slitsamt.

Jag paddlade surfskin Mazu Fitness och den skötte sig bra som vanligt

Tävlingsresultatet är inget att skryta med men jag kom i mål utan att tippa, 28,7 km på 3tim 4 min och en snittfart på 9,4 km/h. Han som kom 2:a på EM i surfski i somras vann denna tävling och differensen i % mot honom då och nu var exakt densamma, så även eliten hade en tung dag på jobbet. Av 40 anmälda kom 28 i mål, 2 bröt, 8 kom inte till start.

Surfskin Mazu Pro Elite på pallen.

Efter prisutdelningen blev det gemensam middag. Mycket välorganiserad tävling överlag.


Vi spenderade en vecka på Madeira och förutom surfskipaddling blev det rätt mycket vandring längs alla bevattningskanaler "levador".


Sammanfattningsvis en mycket trevlig resa, bra men rätt krävande surfskipaddling, vänligt bemötande av alla människor, vacker natur  och härligt klimat. Hit åker jag gärna tillbaka.

Madeira Ocean Race surfski Del 1.

Då min leverantör av Mazu surfski skulle ner och köra detta race och kunde ordna en surfski till mig beslutade jag mig för att åka ner.


Jag behöver all träning jag kan få och här nere i vattnen utanför Madeira finns garanterat vind och vågor.


Har varit ute och kört två gånger. På onsdagen blåste det 7-8 m/s och vågor på ca 1,5 m. Respektingivande men funkade perfekt med surfskin Mazu Fitness. Har även med mig min favoritpaddel för vågor Knysna Sw LD.


På torsdagen hade de blåst upp 10-12 m/s och vågor över 3 m. Var ute och testade men det var "to mutch" så jag paddlade in i hamnen igen. Testade några varv ut i sjön och det gick bättre och bättre men känner mig fortfarande inte komfortabel i sådana förhållanden. Paddlade med några riktigt erfarna portugiser och fransmän och för dem var det "Julafton" :-). Hänger mycket på det mentala att man/jag spänner mig. Men det är bara att köra på och försöka flytta sina gränser.


Idag fredag är det ett pre race 5 km. Vinden är nere på 7-8 m/s men dyningarna ligger kvar sedan igår med en våghöjd på ca 2-2,5 m.

På lördag är det huvudtävlingen 27 km dw efter kusten. Skall bli spännande :-)

Fortsättning på min berättelse, Madeira Ocean Race surfski Del 2. hittar du här.


Nyhet! Surfski MAZU 45

Ny surfski för den medelgoda/erfarna paddlaren.

Mer information hittar du här

Långpass paddling söndag 5/10

Söndag 5/10 paddlar vi Lidingörunt 25 km, samling kl 09.00 Djursholms segelklubb, fart 9-10 km/h.



Anslut även gärna längs vägen. Vi ses!

Motionslopp - intervallträning - Tullingetraden 28/9

Ett perfekt sätt att få lite #intervallträning (eller mer korrekt högintensiv träning) är att anmäla sig till ett paddellopp. Missa inte chansen nu i helgen 28/9 #Tullingetraden 14 km.

Bilden är från Djurgårdsloppet tidigare i år och fyra surfski Mazu Pro Elite

Tullingetraden 14 km genomfört


Tre Mazu surfskis på startlinjen, en Mazu Pro Elite och två Mazu Fitness. Blåste stundtals riktigt ordentligt 7-10 m/s. Det blev en bra genomkörare, snittpuls 86% av max, snittfart 10,4 km/h inkl två lyft,perfekt väder, trevligt sällskap och en lagom avspänd atmosfär :-)


Resultatlistan






www.stockholmscupen.org/Inbjudningar_2014/Tullingetraden_2014.pdf

Madeira Ocean Race 2014 - surfski

Jag funderar på att åka ner och köra detta race. 20-27 km riktigt bra downwind väntar!

Någon som är sugen att följa med?



Dags för långpass i helgen - Lidingörunt 24 km

På lördag 20/9 startar jag från DSK kl 09.00. Fredrik O ansluter från FKI och vi träffas vid Lidingölandet (X) vid 10 tiden. Du är välkommen att hänga med. Fart mellan 9-10 km/h beroende på vilka som är med.



Det blev ett bra träningspass i fantastiskt väder.
Efteråt lite provpaddling, här stilstudie av Fredrik i surfskin Mazu ProElite.




Mazu vinnare Spanska Mästerkapen 2014


Vinnare Albert Corominas i sin surfski Mazu Pro Elite



Årets sista surfskitävling 13/9

Nästa helg 13/9 är det dags för surfskitävling Femöresrace vilken är den sista deltävlingen i Svenska Surfskicupen . Är själv supertaggad att paddla i vågor och vill inte missa denna chans, du kommer väl med?


Länk till inbjudan Femöresracet

Surfski 6/9 Nynäshamn – Årsta Hb 30 km

I morgon skall det bli fint väder och Syd 3-7 m/s. Vi är några som tänkte paddla surfski då. Samling vid Årsta Havsbad bryggan kl 09.00.Vi delar upp oss och parkerar några bilar och lastar skina på taken ner till Kanotklubben i Nynäshamn. Fika halvvägs. Har du nödbloss ta med det då det kan vara svårt att ha koll på de som halkar efter om det händer något. Vi ses!

Mazu Fitness i Marathon utförande



(foto Björn Johnsson, Seamasters 2014)

Surfski Mazu Fitness i vågor

Ludvig håller till i Höllviken i Skåne där han tidigare våg- och kitesurfat. Nu har han sadlat om och satsar på surfski och köpte i somras en Mazu Fitness som han varit ute och paddlat vågor med. Ser kul ut :-)

Filmen fungerar på PC (inte på min iphone?), den har tyvärr inte så bra upplösning, ok om man inte förstorar skärmen.


Rapport Seamasters - SM surfski 2014

Då var det dags för Seamasters 2014 som i år hade SM status för surfski (eller Ocean Racing). Tidigare år har även några tappra SUP paddlare ställt upp men de uteblev i år. Däremot var det 2st K2'or eller mer korrekt 2st SS2'or anmälda plus 74 st SS1'or på plats. Nytt deltagarrekord, sporten växer, jättekul :-) 

Skepparmöte 76 startande, nytt deltagarrekord

Starten var i år flyttad ca 1 km österut från Arkösund till Sköldviken. En perfekt plats jämfört med tidigare. Banan är nu 24 km med målgång som tidigare vid Femören utanför Oxelösund. Nytt för i år var att Oxelösunds KK tagit över arrangemanget med Jonas Fager i spetsen, bra jobbat!

Startplatsen i Sköldviken nedanför vandrarhemmet

Vad som också var nytt var att stora delar av svenska racingeliten fanns på startlinjen. Spännande, hur skulle de klara sig mot de renodlade surfskispecialisterna? Det ökade intresset beror nog till viss del på att surfski / Ocean Racing blivit en "officiell" sport sanktionerad av både de internationella och nationella konotförbunden och VM, EM, SM arrangeras nu regelbundet. Det ryktas om kommande OS status??
Sammantaget bådar allt detta gott inför framtiden för sporten behöver fyllas på underifrån då de bästa svenskarna idag är något till åren komna :-) Detta bekräftades vid EM i Ocean Racing som gick i Portugal förra helgen, där Sverige tog medaljer i flera masterklasser men inga topplaceringar i elitklasserna eller bland juniorerna. Vi var några som var nere och körde, du kan läsa mer om det här.

Starten har just gått

Prognosen var SV 6/7 m/s men det blåste mindre vid starten. Eliten stack i väg i riktigt högt tempo 13-14 km/h de första 5 km till banans första och enda waypoint. Fram till nu hade vinden kommit svagt bakifrån och knappt någon sjö alls. Efter rundningen ökade vågorna lite snett bakifrån och efter ett tag började det blåsa och sjön byggde upp mer och mer.

Vindriktningen var snarare från SO istället för SV så det blev stundtals riktigt jobbig sidsjö då man fick kämpa sig upp mot NO efter att man surfat med de stora vågorna som tryckte ner mot NV.

Såg en 3-4 surfski som tippade och de jag paddlat med första tiden försvann bak ju mer vågorna växte. Nu blåste det riktigt ordentligt 8-9 m/s och vågorna började bli riktigt respektingivande. Här började jag få nytta av min träning i vågor och surfade på riktigt bra och plockade placeringar. Hade bestämt att jag skulle hålla koll på pulsen i detta race och inte gå ut för hårt för att kunna trycka på lite på slutet.

Nu sista halvan av loppet blev det riktigt teknisk paddling och då blir man/jag lite mer försiktig, vill inte tippa :-). Pulsen gick nu ner under 80% av max och nu gällde det mer att tajma vågorna och hålla sig på rätt köl. Paddlade länge ensam men när jag siktade målet dök 5-6 paddlare upp från olika hål, vilka jag tog in på hela tiden, snittade ca 12 km/h de sista 5 km. Nu började sjön bli riktigt stökig och jag hade 5 st paddlare precis framför mig då jag gick i mål. Irriterande, 6 st som gick i mål inom en minut och jag var sist i den gruppen :-(

Att förutsättningarna var rätt krävande visar det att 7 av de 76 startande bröt tävlingen (DNF). 


Målgång vid Femöresfortet. Sjön är alltid stökig här och spegelvågorna studsar ut långt från land.

Är hyfsad nöjd med loppet, men med facit i hand skulle jag nog kört lite hårdare än jag gjorde första halvan då jag inte fick någon "payoff" för de sparade krafterna på slutet - eller fick jag det? jag gick aldrig omkull och jag plockade placeringar hela sista halvan av loppet? Paddlade de 24 km på 2.10:06 med snittfart på 11,2 km/h. Kunde jag gjort det bättre? Får fundera på saken och framtida raceplanering :-)


Jag paddlade den något stadigare surfskin Mazu Fitness (580x48) och
grabbarna den vassa elitsurfskin Mazu Pro Elite (620x43)

Förutom att paddla själv för motion och hobby driver jag sportkajaker.se och är representant för Mazu surfski i Sverige. Sponsrade för denna tävling två duktiga unga framtidslöften Emil Torstensson och Fredrik Friman, vilka främst har bakgrund inom sprint och marathon (du kan läsa mer om deras meriter här). Jag är övertygad att de har talang att lyckas även inom surfski framöver om de fortsätter att paddla i vågor.


Emil efter målgång

Räknar vi bort utländska deltagare och SS2'or placerade de sig i SM tabellen herrar 7:a (Emil) och 15:e (Fredrik) vilket är riktigt bra jobbat med tanke på den begränsade erfarenhet de har av den här typen av paddling. Jag själv tuffade i mål på 27:e plats.


Prispallen för damerna Emma Levemyr ohotad 1:a, Karin Sjöberg 2:a, Evy Lanz 3:a

I den öppna herrklassen kom  Esteban Medina Ojeda, Spanien 1:a, Tommy Karls,
Sverige 2:a Franck Fifils. Caribbean? 3:a  


I SM kom Tommy Karls 1:a, Rasmus Jaruta 2:a och Paul Rosenqvist 3:a

Rasmus som främst har sin bakgrund från plattvatten lyckades knipa en andraplats, imponerande, speciellt då dagens förutsättningar stundtals var riktigt krävande. Andra unga racingkanotister bland de 15 bästa i SM SS1 var Emil Torstensson 7:a, Emil Svensson 9:a, Albert Petersson 12:a och Fredrik Friman 15:e. Kul det är kanske här de nya talangerna inom surfskisporten finns :-)

Hela resultatlistan brutto hittar ni här.
SM tabellen herrar, här.