Rapport Seamasters - SM surfski 2014

Då var det dags för Seamasters 2014 som i år hade SM status för surfski (eller Ocean Racing). Tidigare år har även några tappra SUP paddlare ställt upp men de uteblev i år. Däremot var det 2st K2'or eller mer korrekt 2st SS2'or anmälda plus 74 st SS1'or på plats. Nytt deltagarrekord, sporten växer, jättekul :-) 

Skepparmöte 76 startande, nytt deltagarrekord

Starten var i år flyttad ca 1 km österut från Arkösund till Sköldviken. En perfekt plats jämfört med tidigare. Banan är nu 24 km med målgång som tidigare vid Femören utanför Oxelösund. Nytt för i år var att Oxelösunds KK tagit över arrangemanget med Jonas Fager i spetsen, bra jobbat!

Startplatsen i Sköldviken nedanför vandrarhemmet

Vad som också var nytt var att stora delar av svenska racingeliten fanns på startlinjen. Spännande, hur skulle de klara sig mot de renodlade surfskispecialisterna? Det ökade intresset beror nog till viss del på att surfski / Ocean Racing blivit en "officiell" sport sanktionerad av både de internationella och nationella konotförbunden och VM, EM, SM arrangeras nu regelbundet. Det ryktas om kommande OS status??
Sammantaget bådar allt detta gott inför framtiden för sporten behöver fyllas på underifrån då de bästa svenskarna idag är något till åren komna :-) Detta bekräftades vid EM i Ocean Racing som gick i Portugal förra helgen, där Sverige tog medaljer i flera masterklasser men inga topplaceringar i elitklasserna eller bland juniorerna. Vi var några som var nere och körde, du kan läsa mer om det här.

Starten har just gått

Prognosen var SV 6/7 m/s men det blåste mindre vid starten. Eliten stack i väg i riktigt högt tempo 13-14 km/h de första 5 km till banans första och enda waypoint. Fram till nu hade vinden kommit svagt bakifrån och knappt någon sjö alls. Efter rundningen ökade vågorna lite snett bakifrån och efter ett tag började det blåsa och sjön byggde upp mer och mer.

Vindriktningen var snarare från SO istället för SV så det blev stundtals riktigt jobbig sidsjö då man fick kämpa sig upp mot NO efter att man surfat med de stora vågorna som tryckte ner mot NV.

Såg en 3-4 surfski som tippade och de jag paddlat med första tiden försvann bak ju mer vågorna växte. Nu blåste det riktigt ordentligt 8-9 m/s och vågorna började bli riktigt respektingivande. Här började jag få nytta av min träning i vågor och surfade på riktigt bra och plockade placeringar. Hade bestämt att jag skulle hålla koll på pulsen i detta race och inte gå ut för hårt för att kunna trycka på lite på slutet.

Nu sista halvan av loppet blev det riktigt teknisk paddling och då blir man/jag lite mer försiktig, vill inte tippa :-). Pulsen gick nu ner under 80% av max och nu gällde det mer att tajma vågorna och hålla sig på rätt köl. Paddlade länge ensam men när jag siktade målet dök 5-6 paddlare upp från olika hål, vilka jag tog in på hela tiden, snittade ca 12 km/h de sista 5 km. Nu började sjön bli riktigt stökig och jag hade 5 st paddlare precis framför mig då jag gick i mål. Irriterande, 6 st som gick i mål inom en minut och jag var sist i den gruppen :-(

Att förutsättningarna var rätt krävande visar det att 7 av de 76 startande bröt tävlingen (DNF). 


Målgång vid Femöresfortet. Sjön är alltid stökig här och spegelvågorna studsar ut långt från land.

Är hyfsad nöjd med loppet, men med facit i hand skulle jag nog kört lite hårdare än jag gjorde första halvan då jag inte fick någon "payoff" för de sparade krafterna på slutet - eller fick jag det? jag gick aldrig omkull och jag plockade placeringar hela sista halvan av loppet? Paddlade de 24 km på 2.10:06 med snittfart på 11,2 km/h. Kunde jag gjort det bättre? Får fundera på saken och framtida raceplanering :-)


Jag paddlade den något stadigare surfskin Mazu Fitness (580x48) och
grabbarna den vassa elitsurfskin Mazu Pro Elite (620x43)

Förutom att paddla själv för motion och hobby driver jag sportkajaker.se och är representant för Mazu surfski i Sverige. Sponsrade för denna tävling två duktiga unga framtidslöften Emil Torstensson och Fredrik Friman, vilka främst har bakgrund inom sprint och marathon (du kan läsa mer om deras meriter här). Jag är övertygad att de har talang att lyckas även inom surfski framöver om de fortsätter att paddla i vågor.


Emil efter målgång

Räknar vi bort utländska deltagare och SS2'or placerade de sig i SM tabellen herrar 7:a (Emil) och 15:e (Fredrik) vilket är riktigt bra jobbat med tanke på den begränsade erfarenhet de har av den här typen av paddling. Jag själv tuffade i mål på 27:e plats.


Prispallen för damerna Emma Levemyr ohotad 1:a, Karin Sjöberg 2:a, Evy Lanz 3:a

I den öppna herrklassen kom  Esteban Medina Ojeda, Spanien 1:a, Tommy Karls,
Sverige 2:a Franck Fifils. Caribbean? 3:a  


I SM kom Tommy Karls 1:a, Rasmus Jaruta 2:a och Paul Rosenqvist 3:a

Rasmus som främst har sin bakgrund från plattvatten lyckades knipa en andraplats, imponerande, speciellt då dagens förutsättningar stundtals var riktigt krävande. Andra unga racingkanotister bland de 15 bästa i SM SS1 var Emil Torstensson 7:a, Emil Svensson 9:a, Albert Petersson 12:a och Fredrik Friman 15:e. Kul det är kanske här de nya talangerna inom surfskisporten finns :-)

Hela resultatlistan brutto hittar ni här.
SM tabellen herrar, här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar