Provpaddling surfskin Mazu Fitness

Då jag var nere i Portugal i höstas och testa samtliga Mazu surfski blev det att jag paddlade Mazu Fitness rätt ofta, speciellt då förutsättningarna var lite mer krävande. En klart trevlig bekantskap som är lättdriven och surfar fantastiskt bra i grov sjö.


Mazu Fitness tycker jag vänder sig till två kategorier paddlare, den ena är de som är nya inom surfski, kanske paddlat havskajak tidigare och som söker en snabb men hyfsat stabil surfski för motionspaddling -/lopp och kortare turer. Den andra kategorin är mer erfarna surfskipaddlare som söker en snabb, lättsurfande och stabil surfski då förutsättningarna är mer krävande. Som bekant är det inget vidare att sitta i en alltför rank surfski i grov sjö och tvingas lägga energin på att hålla balansen i stället för att driva på framåt.Mazu Fitness fungerar även perfekt för multisport, tex. HÅEC där man vill ha lite stabilitet i forsen men fartkapacitet i de lugnare partierna (extrautrustas då med släproder).


Mazu Fitness blir mitt val av surfski att paddla nu när det är kallt i vattnet, speciellt då jag är ensam.

Storleken är även mycket hanterbar med längden 5,80 m och 48 cm bred.
Då det gäller surfski kan man tycka att de ibland är onödigt långa. 6,40 kanske är en fördel när man paddlar i "Hawaii-vågor" men i våra vatten finns det olika uppfattningar vad som gäller. Kan nämnas att samtliga snabba tävlingskajaker på plattvatten är 5,20 långa och den som kom 3:a i VM i Ocean Racing sommaren 2013 hade en surfski som var 5,60 lång.


Det exemplar som jag nu provpaddlat är i Marathon utförande och väger 12,0 kg. Den finns även i de lägre prissatta materialklasserna Basic+ 15 kg och Sport 13 kg.


Dagens tur startade vid Djursholms segelklubb ut mot Stora Värtan. Följde iskanten mot Storholmen och ner mot Lidingö. På Askrikefjärden ligger isen fortfarande så det var bara att vända söderöver ner mot Lidingöbron, där var det helt fritt. Vände söder om Tranholmen och tillbaka till Djursholm.Mazu Fitness har ett riktigt lättdrivet skrov var det inga problem och ligga och marcha på 10 km/h.


Erik gillar Mazu surfskis starkt :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar